fbpx
023 561 2079 info@stukart.nl

Vlonders

Vlonders

Vlonders worden vaak gebruikt om op een andere manier dan met beton of steen een terras of pad te creëren waardoor het praktische gebruik van de tuin wordt vergroot. Immers, een stoel op een vlonder is stabieler dan op het gras. Een vlonder wordt vaak gemaakt van hout en heeft vaak een natuurlijke uitstraling. Omdat er nogal wat te doen is over het kappen van bomen en bossen is er veel ontwikkeling in het gebruik van hout en wordt er ook gezocht naar alternatieven. Die zijn er wel, maar worden op kleine schaal particulier toegepast. Bedrijfsmatig wordt het wel vaker gebruikt, maar het nadeel is toch dat het nooit het gevoel van echt hout opwekt.

Wij gebruiken twee soorten hout voor onze vlonders, dat is Bankirai hardhout dat zonder behandeling in de loop van de jaren mooi vergrijst of zoals wij het ook wel eens noemen zilver verkleurt. Bankirai kan ook direct na het monteren worden behandeld met olie, maar het is dan wenselijk dat met regelmaat te onderhouden en vraagt dan de nodige aandacht. De vlonder behoudt dan wel zijn kleur, dat kan een keuze zijn. Daarnaast maken wij gebruik van Europees Larixhout uit duurzaam gekweekte bossen.

Dit is een mooi en betaalbaar alternatief voor hardhout. Het Larixhout ziet er tevens ‘echter’ uit omdat de knoest en de groeiringen goed zichtbaar zijn. Voor de garantie ontlopen hardhout met 20 jaar en Europees Larixhout met 15 jaar elkaar niet veel.

De constructie van een vlonder vraagt om een juiste aanpak om de duurzaamheid te garanderen. Daarbij is van belang dat de draagkracht van de ondergrond bekend is en er gebruik wordt gemaakt van palen met een dwarsligger waarop de voldoende dikke vlonderdelen worden geschroefd. De liggers mogen niet te ver uit elkaar worden geplaatst ten behoeve van de stevigheid van de vlonder. Dit alles vraagt om kennis, kunde en ervaring.

Mocht u interesse hebben in een vlonderpartij, hoe groot of klein dat ook is, kunt u vrijblijvend een afspraak maken zodat wij de mogelijkheden met u kunnen bespreken.

Beplanting

Zwemvijver

Daktuinen